Arkkitehtuurin haasteet kaupunkisuunnittelussa

Arkkitehdit ja projektien henkilöt käyttävät valtavasti aikaa uusien asuntoalueiden toimivuuden luomiseen. Haasteena on nykypäivän tietojen toimivuus kolmenkymmenen tai viidenkymmenen vuoden päästä. Kuinka alue kehittyy, kuinka yhteiskunta kehittyy, kuinka ihmisten odotukset asumisalueesta kehittyvät ja mihin suuntaan. Uusissa asuinaluissa on kaikissa sama piirre katukuvassa. Luotisuorat kadut, joissa ei ole ensimmäisen kerroksen aktiivisuutta ns. kivijalkamyymälöistä. En tarkoita, että niitä pitäisi yksinomaan olla. Alueella kulkiessa pitäisi löytää luovia poikkeamia, syvennyksiä, katettuja tori- ja basaarialueita, harrastetiloja, tiloja pienyrityksille, jotka luovat käsin uutta.

Korttelisuunnittelussa voisi lähtökohtana ollakin ensin asuntojen pohjat, sitten kortteli. Tämä siitä syystä, että valmis kortteli rajaa rakennuksen suunnittelijan luovat mahdollisuudet toteuttaa toimiva rakennuskokonaisuus. Kun korttelialue on tarkasti määritelty, päättyy luovuus rakennuksen toimivuuden osalta. Korttelialuilla on merkittävä rooli laajassa kuvassa koko alueen toimivuudessa.

Arkkitehtuuri ja kiinteistöjen elinkaari

Uusien rakennuksien ja alueiden suunnittelussa tulisi tarkasti huomioida kiinteistöjen käyttö, huolto ja niiden korjausrakentaminen. Ympäristö- ja asumisen toimivuuden arvot ovat hyvin tärkeitä. Mutta hyvin tärkeitä ovat myös kiinteistöjen ylläpitokustannuksien ja korjausrakentamisen mahdollisuuksien huomioiminen rakennuksen ja ympäristön suunnitteluvaiheessa.  Hyvällä ennalta näkevällä suunnittelulla tulevat linjasaneeraukset saadaan helpommiksi. Kiinteistöjen huoltoyhtiöiden näkövinkkelistä tulisi asioita katsoa empaattisesti, toiminnan sujuvuuden suunnalta.

Luonto ja kaupunki

Saksassa tehdään paljon viherkattoja. Nykytekniikalla viherkatot toimisivat myös Suomessa. Suomessa on haasteena lumi ja veden aiheuttamat kuormat rakenteisiin. Viherkaton kyky sitoa vettä on erinomainen, se elävöittää kaupunkikuvaa, puhdistaa ilmaa ja on esteettisesti kaunis oikeassa paikassa. Nykypäivän osaamisella viherkattojen aiheuttamista kuormista saadaan tarkat laskelmat. Suunnittelijan pitää olla perehtynyt tarkasti ja syvällisesti viherkattorakentamiseen, jotta se voidaan toteuttaa. Saksassa kehitetyt kattoturvatuotteet vaativat Suomessa vielä hyväksynnän, jotta ne voidaan toteuttaa samanlaisena vesieristettä rikkomatta myös Suomessa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *